Workshops & Events

1. Baia Sprie City - Workshop

Echipa de coordonatori: arh. Ruxandra Moldovan, arh. Alexandru Mociran, arh. Simona Mesaroș, arh. Adrian Leițoiu, arh. Hanna Bianca Nistor, peisagist Hitter Timea,  Consultanță: ing. Cornel Farcaș

Voluntari Timișoara: arh. Costi Bleotu, arh. Amalia Ignuța, arh. Dan Ungur, arh. Călin Bolovan
Voluntar UAIM: arh. Ion Avram
Voluntar univ. Manchester: Raluca Pop
Voluntar lic. V. Lucaciu Baia Mare: Diana Cocoșilă
Voluntari fac. de Arhitectură Oradea: Cristina Costea, Mara Sălăjan, Nicu Coșorenci, George Blaga, Florina Pantea, Sebastian Scarlat

Sponsori:
1) SC GIROD SEMNALIZARE RUTIERA SRL , Timisoara www.girod-semnalizare.ro
2) SC PODCONSTRUCT SRL ,Timisoara podconstruct@upcnet.ro
3) SC STATIC5 SRL , Timisoara rozalia.farcas@static5.ro
4) SC BAUPLAN SRL , Timisoara george@mgbd.ro
5) SC PATH’S ROUT SRL , Timisoara cornel.farcas@pathsrout.ro
6)SC PUCHLEITER-CONSTRUCT SRL, Baia Mare
7)PRIMĂRIA BAIA SPRIE

A fost identificată o locație potrivită pentru o astfel de intervenție, un luminiș care se deschide într-o curbă de pe Traseul Apei. Locația e adesea folosită de localnici ca și loc de picnic sau întreprind alte activități în aer liber, fiind aproape de oraș dar în plină natură. Obiectul e un pavilion cu o structură jucăușă, un decupaj la nivelul podelei se transformă într-un loc de stat în jurul unei mese ce iese decupată din acest gol. Stâlpii oblici ritmează volumul și dau impresia unei structuri industriale. Creșterea progresivă a înălțimii și a deschiderilor în partea nordică a structurii permite suspendarea unui hamac care să nu deranjeze locul de luat masa.

S-a optat pentru folosirea materialelor tradiționale, structura din lemn apare ca o consolă peste un soclu de piatră la înălțimea unui șezut.
Realizarea unei mici grădini de legume potențează ideea unui loc de popas și de picnic, accesul la grădină făcându-se pe o scară propusă pe una din fermele pavilionului, s-a realizat astfel acces liber la grădina de pe terasă și oricine poate participa activ la această permacultură, necesitând puțină atenție în această formă.
Conceptul constă în construirea ideii bunului comun și a spiritului participativ.

2. Project - Dealul Minei

Echipa: Hanna Bianca Nistor, Valentin Meteș, Florentina Cîrțan, Alexandra SuciuÎndrumător: arh. Ionuț Radu Filip
Amenajare Crevasă – Dealul Minei (Baia Sprie)

Acest proiect urmărește să dezbată probleme noi ce țin de caracterul unor spații verzi. Închiderea minelor din zonă ne-a permis să plonjăm fără constrângeri în diferite scenarii de reevaluare ale unor puncte importante de pe traseul ce descoperă Dealul Minei. Fiind zone cu caracteristici diferite astfel și abordările variau mult, fiind unul din cel mai spectaculoase locuri din întreag arealul studiat, inserția acestui proiect a ridicat multe probleme delicate.

Scopul urmărit dinou era de a îmbunătății imaginea acestei comunități și de a expune locuri importante ce au dat naștere localității de acum, iar provocarea era să răspundem cu un proiect la întrebarea: cum putem să ridicăm calitatea vieții unei comunități prin amenajarea unor spații verzi.

Sitematizarea de pe buza crevasei urmărește să acopere o problemă legată de accesibilitate în zonă, vizitarea fiind momentan posibilă pe un culoar strâmt ce alunecă periculos pe marginea crevasei. Din folclorul local și-a extras numele de ”Crăpătura Zorilor”, peste care trece un arc temoral ce urmărește aproape 9 secole de minerit în această regiune, și totodată conservă registrii valoroși cu tehnici și tehnologii folosite de-a lungul timpului în minerit în întreaga lume, cu alte cuvinte putem spune că e un cufăr cu informații și povești care așteaptă să fie deschis. ne dorim astfel să facem lumină peste trecutul locului.